APOLLO MISSIES ** APOLLO 1 t/m 17

De bemanning van Apollo 11.
Van links naar rechts: Armstrong - Collins - Aldrin
De bemanning van Apollo 11. Van links naar rechts: Armstrong - Collins - Aldrin
Lancering van Apollo 11
Lancering van Apollo 11
De maanlander is vlak bij het maanoppervlak
De maanlander is vlak bij het maanoppervlak
Neil Armstrong was de eerste mens op de maan
Neil Armstrong was de eerste mens op de maan
Eerste voetstap op de maan
Eerste voetstap op de maan
Aldrin was de 2e mens die voet op de maan zette.
Aldrin was de 2e mens die voet op de maan zette.
Aldrin staat bij de maanlander
Aldrin staat bij de maanlander
Missie embleem van Apollo 11
Missie embleem van Apollo 11

20 JULI 1969 - APOLLO 11 - EERSTE MENSEN OP DE MAAN

Beste jongens en meisjes,

Waarschijnlijk weten jullie allemaal wel dat er ooit mensen op de maan hebben gelopen.

In 2019 hebben wij het feit herdacht dat het 50 jaar geleden was, dat op 20 juli 1969 Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen een voet op de maanbodem hebben gezet. In totaal hebben er 12 mensen op de maan gelopen, wie dat zijn geweest kan je in het verhaal hieronder lezen.

Je zult begrijpen dat er heel veel aan vooraf is gegaan alvorens er mensen op de maan aan een wandelingetje konden beginnen. Daarvoor waren hele sterke Saturnus raketten nodig. De start van het Apollo project met de missie Apollo 1 is dramatisch verlopen bij een proefstart in de starttoren is er brand uitgebroken en zijn alle drie de astronauten (Gus Grissom , Ed White en Roger Chaffee) om het leven gekomen. Deze ramp vond plaats op 21 februari 1967. Bijna anderhalf jaar later op 1 october 1968 werd het Apollo project weer voortegezet en werd Apollo 7 gelanceerd met aan boord Wally Schirra, Donn Eisele en Walter Cunningham.

Apollo 8, dit is de eerste bemande ruimtevlucht geweest, die in een baan om de maan werd gebracht. De bemanning bestond uit Frank Borman, William Anders en Jim Lovell. William Anders is de maker geweest van de beroemde foto “Earthrise” (vertaling: aardopkomst) het is één van de bekendste foto’s uit de ruimtevaarthistorie. De foto toont de opkomst van de aarde gezien vanaf de achterzijde van de maan. Nog nooit eerder hadden mensen de achterkant van de maan kunnen bekijken. Deze achterkant van de maan wordt ook wel de “donkere kant” van de maan genoemd. Apollo 8 is een verkenningsvlucht geweest voor de bemande Apollo maanlandingen.

Apollo 9, was een belangrijke testmissie. Alle benodigde modules(onderdelen) die voor een maanlanding noodzakelijk waren werden door een zeer krachtige Saturnus raket in een baan om de aarde gebracht. De koppeling tussen de maanlander (Lunar Module, afgekort LM) en het CSM (commanding service module) werd getest. Verder werd er een ruimtewandeling gedaan en werd er een nieuw ruimtepak uitgetest. De bemanning bestond uit: Rusty Schweickart, David Scott en James McDivitt. Deze missie is uitermate belangrijk geweest als voorbereiding voor de Apollo 11 missie.

Apollo 10: De bemanning van deze missie bestond uit, Thomas Stafford, John Young en Eugene Cernan. Doel van deze missie was het testen van alle modules en het koppelen van deze modules in een baan om de maan. Stafford en Cernan zijn met de maanlander (LM) afgedaald tot op circa 15 kilometer van het maanoppervlak. Een kleine procedure fout veroorzaakte een probleem met de navigatie, maar dit werd door Stafford opgelost door over te gaan op handmatige besturing. Gedurende circa 60 uur werd er in een baan om de maan gevlogen. Na deze missie kon worden gezegd dat niets een landing van de eerste mensen op de maan in de weg kon staan. De generale repetitie was geslaagd ! 

Apollo 11: De eerste mensen op de maan waren de Amerikanen Neil Armstrong en Buzz Aldrin. Armstrong zette als eerste een voet op de maanbodem en kort daarop volgde Aldrin. Het moment van de landing op de maan is in 1969 door miljoenen mensen op de aarde gevolgd en het is één van de meest aansprekende hoogtepunten in de ruimtevaarthistorie geworden. Wat jullie misschien niet weten is dat het dit jaar precies 50 jaar geleden is dat dit opmerkelijke feit heeft plaatsgevonden. In totaal hebben er 12 mensen op de maan gelopen, op de volgende pagina’s kunnen jullie de namen van deze ruimtevaarders terug vinden.

Zonder het ons goed te beseffen hebben wij heel veel te danken aan de ruimtevaart, denk maar eens aan jullie mobieltje, de satelliet navigatie in auto’s, weervoorspellingen, t.v. uitzendingen en natuurlijk ook aan militaire toepassingen. Er zijn ook voor jullie volop kansen aanwezig voor een goede baan bij bedrijven, die b.v. onderdelen maken voor de ruimtevaart, of er op één of andere wijze bij de ruimtevaart betrokken zijn. Technische- of computer opleidingen kunnen ook een eerste stap in die richting zijn, maar er zijn heel veel mogelijkheden voor banen die iets met de ruimtevaart te maken hebben.

Misschien is het dan ook interessant voor jullie om je eens wat meer te gaan verdiepen in de ruimtevaart, want in de komende jaren gaat er heel veel gebeuren. Er zullen weer bemande vluchten naar de maan komen en het zal zelf zelfs mogelijk zijn om (als je voldoende geld bezit) om als ruimtetoerist aan een vlucht naar of om de maan deel te nemen. Er zijn zelfs plannen om huizen op de maan te gaan bouwen, zodat ruimtetoeristen daar een paar dagen kunnen verblijven. Maar buiten de maan, staat ook planeet Mars op het verlanglijstje van de Amerikaanse, Russische en Chinese ruimtevaartorganisaties. Er zijn al diverse ruimtevaartuigen op Mars aanwezig, die onderzoeken of het mogelijk is om daar te kunnen leven, het leven op Mars zal natuurlijk wel sterk afwijken van het leven zoals wij dat op de aarde gewend zijn.

Apollo 12. Maanlanding 14-11-1969

De bemanning van deze missie bestond uit Pete Conrad – Alan Bean  en Richard Gordon (piloot van het CM). Vlak na de start was er een heel kritiek moment, want door een blikseminslag was er gedurende korte tijd geen contact meer mogelijk met het controle centrum op aarde. De maanlander landde uiteindelijk op slechts 200 meter van de plek waar op 20 april 1967 de onbemande ruimtesonde Surveyor 3 was neergekomen. Restanten van deze sonde zijn door de maanwandelaars Bean en Conrad voor onderzoek meegenomen naar de aarde. 

Apollo 13.  Lancering 11 april 1970. Niet op de maan geland vanwege een explosie

Commandant Jim Lovell, Jack Swigert (piloot van het Command Module) en Fred Haise (piloot van de maanlander) konden niet vermoeden wat voor een drama zich gedurende deze missie zou voordoen.

Oorspronkelijk zouden Lovell en Haise als 5e en 6e  mens voet op de maanbodem moeten zetten, maar twee dagen na de lancering vond er een explosie in een zuurstoftank plaats en werd er grote schade aangericht. Op dat moment bevond Apollo 13 zich tussen de aarde en de maan.

Er ontstond zuurstof gebrek, maar dankzij een goede samenwerking tussen de bemanning en de vluchtleiding op aarde werd er een oplossing gevonden. De systemen van de maanlander (die nog niet ontkoppeld was), zorgden er uiteindelijk voor dat deze missie geen fatale afloop kreeg. Na constatering van de ontploffing meldde commandant Lovell het probleem aan de vluchtleiding in Houston (Amerika) met de historische woorden “Houston, we have had a problem” (vertaling: “Houston wij hebben een probleem gehad”). Dat waren een paar simpele woorden voor een heel groot probleem! Uiteindelijk hebben zuurstof, water en elektriciteit van de maanlander, maar ook de motor hiervan er voor gezorgd, dat deze missie toch een “happy end” (goede afloop) kreeg. De uiteindelijke landing op aarde vond plaats op 17 april 1970.  

Apollo 14. Maanlanding 5 februari 1971

De bemanning voor deze missie bestond uit: Alan Shepard – Edgar Mitchell en Stuart Roosa (piloot van het CM). Bijna had de vluchtleiding moeten besluiten om de maanlanding niet te laten plaatsvinden, omdat er een belangrijke schakelaar stuk was gegaan, maar gelukkig kon dit euvel tijdig worden opgelost. Shephard en Mitchell hebben op de maan meer dan 40 kilo steen verzameld en dat meegenomen naar de aarde voor onderzoek. Mitchell kon het als fervent golfer niet nalaten om ook op de maan een balletje te gaan slaan. Zijn golfclub had hij zonder toestemming van de vluchtleiding meegenomen. Mitchell werd daardoor de eerste mens die op de maan heeft gegolfd. 

Apollo 15 – Maanlanding 30 juli 1971

De bemanning van Apollo 15 bestond uit: Dave Scott – James Irwin en Alfred Worden (piloot van het CM)

Dit is de eerste missie geweest waar een meegebrachte elektrische maanwagen (Lunar Rover) is gebruikt, hierdoor was het mogelijk om een groter gebied rondom de maanlander te kunnen verkennen. De Lunar Rover heeft gedurende deze missie ongeveer 27 kilometer afgelegd.

Er werd een klein aluminium beeldje van de Belgische beeldhouwer Paul van Hoeydonck achtergelaten ter nagedachtenis aan alle omgekomen Amerikaanse- en Russische astronauten. De buit aan meegenomen stenen bij deze missie was 75 kilo. De landing op zee was heel erg hard, dit omdat één van de parachutes kapot was gegaan. Het beeldje “Fallen Astronaut” is dus het eerste echte kunstwerk op de maan geworden en daar is Paul van Hoeydonck erg trots op!

Apollo 16 – Maanlanding 21 april 1972

De commandant van deze zesde bemande maanmissie was John Young, de andere bemanningsleden waren Charles Duke (piloot maanlander) en Thomas Mattingly (CM piloot). De landing op de maan was heel erg moeilijk en had op een ramp kunnen uitlopen. Door opstuivend stof was er heel weinig zicht en was het erg moeilijk de juiste landingsplek te kunnen bepalen. Na de landing bleek dat één van de drie poten van de maanlander vlak bij de rand van een grote diepe krater stond. Ook nu werd er gebruik gemaakt van een elektrische maanwagen, gedurende deze missie werd de Lunar Rover extra getest en bleek het dat een topsnelheid van 18 kilometer haalbaar was. Mede dankzij deze maanwagen konden Young en Duke een flink gewicht aan maansteen meenemen voor onderzoek op aarde. Het verblijf op de maan duurde 71 uur.

Apollo 17 – Maanlanding 11 december 1972

Deze (voorlopig) laatste bemande Apollo maanmissie stond onder leiding van commandant Eugene Cernan. Harrison Schmitt was aangewezen als commandant voor de maanlander en Ron Evans als piloot voor het Command Module). In eerste instantie zou astronaut Joe Engle deze missie meemaken, maar hij werd vervangen door Harrison Schmitt omdat men van mening was, dat Schmitt die van oorsprong geoloog was (expert in het bestuderen van de aarde en de geschiedenis daarvan) beter en gerichter bodemonderzoek zou kunnen doen. Apollo 17 kwam terug op aarde met 110 kilo maansteen. In totaal hebben Cernan en Schmitt meer dan 22 uur aan maanwandelingen gemaakt en in de Lunar Rover (maanwagen) bijna 36 kilometer afgelegd. Het totale verblijf op de maan duurde 75 uur.

 **********************************************************************************

Deel deze pagina